Skip links

Lentile de contact, ghidul complet pentru îngrijirea corespunzătoare

Lentile de contact, ghidul complet pentru îngrijirea lor. Lentilele sunt așa obișnuite încât uităm că sunt dispozitive medicale.

După cum vă va spune orice purtător de lentile de contact, acestea pot face o diferență în viața dvs. de zi cu zi. Cel mai bun sentiment este atunci când porți lentilele și uiți că le ai!

Veți putea să vă bucurați de viață cu claritate și confort deplin. Cu toate acestea, dacă nu sunteți obișnuiți să purtați lentile de contact, s-ar putea să vă întrebați cum să vă obișnuiți cu ele, cum să le îngrijiți și cum să evitați disconfortul.

Suntem aici pentru a vă ajuta să găsiți cele mai bune obiceiuri pentru îngrijirea lentilelor de contact. Vă puteți bucura de un confort durabil și de o viziune pură!

Citiți acest articol de blog pentru a descoperi cum puteți experimenta un confort optim al unor lentile cu dioptrii și nu numai.

Lentile de contact: sunt acestea confortabile?

Atâta timp cât urmați instrucțiunile profesionistului în îngrijirea ochilor și păstrați obiceiuri adecvate, lentilele de contact sunt foarte confortabile de purtat.

Dacă apare vreun semn de disconfort în timp ce le purtați, îndepărtați-le și adresați-vă imediat medicului oftalmolog pentru a identifica acea cauză a disconfortului.

Ce cauzează disconfortul lentilelor de contact?

Ochi uscați, iritații sau roșeață…pot apărea efecte adverse potențiale asupra sănătății din mai multe motive în timpul purtării lentilelor. Dar înainte de a învăța cum să evitați aceste probleme, e important să identificați ce le provoacă!

Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale disconfortului lentilelor de contact:

 • oboseala ochilor;
 • alergii;
 • schimbarea produselor sau a obiceiurilor de îngrijire ale lentilelor de contact;
 • timpul de purtare nu este respectat;
 • montare greșită;
 • ochi sensibili.

Cum preveniți disconfortul unor lentile de contact: cele 6 sfaturi și instrucțiunile necesare

Simțirea unui disconfort atunci când începeți să purtați lentile de contact nu înseamnă că nu sunt potrivite pentru dvs.! Este total normal și durează ceva timp să te obișnuiești cu ele.

Iată șase sfaturi pentru a preveni disconfortul lentilelor de contact.

1. Urmați instrucțiunile profesionistului în domeniul oftalmologic

Acesta vă va garanta că vă veți bucura de un confort optim al lentilelor de contact. Un examen ocular regulat vă va asigura că lentilele de contact sunt potrivite pentru dvs.

Mențineți obiceiuri adecvate cu privire la modul de utilizare și îngrijire al lentilelor. E ocazia de a discuta orice semn de disconfort al lentilelor.

În timpul montării lentilelor de contact, oftalmologul va:

 1. analiza starea de sănătate a corneei și filmul lacrimal. Va evalua partea din față a ochilor pentru a vedea dacă sunteți predispuși la uscăciunea ochilor;
 2. măsura curbura corneei. O dimensiune incorectă (prea mare sau prea mică) poate fi foarte inconfortabilă;
 3. stabili dacă forma lentilelor dvs. este potrivită pentru ochi și dacă aveți potrivirea necesară. Când obiectivul nu se potrivește corect, se va mișca mult la fiecare clipire, provocând experiențe nedorite.

2. Citiți prescripția și rețeta medicală cu atenție

La sfârșitul unui examen de ochi, profesionistul dvs. vă va oferi o nouă rețetă de lentile de contact adaptată nevoilor ochilor dvs.

Atunci când comandați lentile de contact noi printr-un magazin online e esențial să urmați detaliile rețetei. Purtarea lentilelor de contact greșite cu prescripție poate provoca disconfort.

Dacă lentilele de contact nu se potrivesc corect, e posibil să vă zgârie suprafața ochiului. Lentilele care se potrivesc prea strâns peste cornee pot provoca iritații și vedere neclară.

3. Urmați programul de înlocuire pentru aceste lentile de contact

Respectați programul de purtare oferit de profesionist. Eliminați lentilele de contact în funcție de tip, adică zilnic, săptămânal sau lunar. Rețeta, nevoile personale și stilul de viață pot fi factori în tipul și marca lentilelor de contact prescrise.

Reduceți timpul de purtare pentru a ajuta la minimizarea disconfortului. Ar trebui să vă înlocuiți lentilele de contact în funcție de programul de purtare.

Folosirea excesivă a lentilelor de contact nu e recomandată și poate duce la multe complicații. De exemplu, ulcere corneene, inflamarea corneei, sensibilitate la lumină sau vedere încețoșată.

Discutați cu oftalmologul dvs. pentru a decide ce tip de lentilă de contact vi se potrivește. Pe baza sănătății ochilor și a stilului de viață puteți alege între modele zilnice de unică folosință, săptămânale sau lunare.

Consultați-vă cu medicul dacă aveți o alergie la ochi. E posibil să vă simțiți mai bine cu schimbările lor zilnice. Pentru sănătatea ochilor este esențial să nu folosiți excesiv lentilele.

Este recomandat să purtați lentile de contact mai puțin de 12 ore pe zi, ideal între 8-10 ore, pentru a menține corneea sănătoasă.

4. Îngrijirea corespunzătoare a unor lentile de contact

Pentru a vă menține lentilele de contact “proaspete”, asigurați-vă că le depozitați și înlocuiți corect. În cazul în care le utilizați zilnic, nu este necesară nicio întreținere specială.

Eliminați lentilele uzate după ce le-ați purtat pentru o zi.

Cu toate acestea, lentilele săptămânale și cele lunare trebuie curățate în mod corespunzător, în fiecare zi. În plus, ele trebuie depozitate într-o soluție pentru lentile de contact prescrisă de oftalmolog.

Este un proces esențial în îndepărtarea acumulărilor de bacterii și alte resturi. În cazul în care le curățați cu un tip special de soluție, asigurați-vă că frecați ușor lentilele pentru a îndepărta orice urme nedorite.

Pe lângă recomandările generale de întreținere, trebuie să aflați cum să introduceți și să îndepărtați corect lentilele. După ce ați însușit procesul, puteți evita disconfortul cauzat de lentilele de contact.

Atenție:

 • aplicați machiajul după introducerea lentilelor de contact;
 • spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a manipula lentilele de contact. Evitați să vă atingeți ochii fără să vă spălați mai întâi pe mâini. Pe tot parcursul zilei și al nopții mâinile noastre acumulează microbi. Fără spălarea corectă a mâinilor, bacteriile se vor transfera de la degete pe lentilele de contact și, în cele din urmă, în ochi;
 • evitați să vă păstrați lentilele de contact în apă;
 • înlocuiți carcasa lentilelor de contact cel puțin o dată la 3 luni. Curățați carcasa lentilelor la fiecare utilizare și lăsați să se usuce complet înainte de a adăuga lentilele și soluția. Păstrarea carcasei curate ajută la prevenirea apariției bacteriilor pe lentilele de contact;
 • evitați activitățile în apă cu lentile de contact. Acest lucru se aplică în special la căzile cu hidromasaj și piscine. Nu este niciodată o idee bună să purtați lentile de contact acolo unde există apă. Bacteriile se pot acumula și provoca infecții. Ochelarii de înot cu prescripție sunt cea mai bună soluție dacă practicați sporturi nautice.

5. Păstrați-vă ochii și lentilele de contact hidratate

Este normal să experimentați uscăciunea ochilor în timp ce purtați lentile. Pelicula lacrimală care se răspândește pe cornee permite ca ochiul să fie hidratat și lubrifiat.

Sindromul de ochi uscați poate fi cauzat de ecranele computerului, zborurile frecvente și aerul condiționat în interior sau exterior. De asemena, situația este mai probabil să se întâmple atunci când purtați lentile de contact.

Pentru a vă menține ochii hidratați și a preveni iritarea sau disconfortul lentilelor de contact, asigurați-vă că:

 1. schimbați soluția din carcasa lentilelor de contact în fiecare zi;
 2. scoateți lentilele timp de câteva ore zilnic pentru ca ochii să “respire”;
 3. evitați să vă culcați cu lentilele de contact puse;
 4. nu uitați să clipiți des, mai ales dacă lucrați mult timp în fața unui ecran.

Aplicarea regulată a picăturilor de ochi lubrifiante vă poate ajuta să vă mențineți ochii hidratați și reîmprospătați în timp ce purtați lentile de contact. Aici puteți achiziționa cele mai bune soluții pentru lentile.

6. Alegeți lentile de contact pentru ochi uscați: lentile din silicon

Odată cu progresele în tehnologia lentilelor de contact, producătorii au scos pe piață lentile colorate și moi din materiale care promovează confortul și performanța.

Multe lentile de contact disponibile azi sunt fabricate din hidrogel/silicon-hidrogel. Aceste tipuri de lentile de contact păstrează hidratarea și măresc nivelul de oxigen care ajunge pe suprafața ochilor.

În aceste condiții, lentilele combat efectele negative cauzate de purtarea lor prelungită.

Concluzie

Odată ce sunteți obișnuiți să folosiți acele lentile, e vorba de găsirea rutinei și de păstrarea obiceiurilor adecvate! La urma urmei, este un obiect medical care stă pe ochii tăi.

Are nevoie de îngrijire și atenție pentru a vă oferi cea mai bună viziune și confortul dorit!

Descoperă selecția noastră de lentile de contact online pe Medical Optic. Bucură-te de oferte noi la o gamă largă de ochelari de soare și ochelari de vedere!

Programează o consultație pentru a achiziționa produsul care ți se potrivește. Intră în contact cu noi în cazul în care te confrunți cu orice probleme în acest domeniu.