Investigații oftalmologice
Investigații oftalmologice uzuale
Autorefractometria și keratometria – două investigații oftalmologice care se efectuează la orice consultație oftalmologică de bază. Cu ajutorul lor, medicul oftalmolog poate depista existența unui viciu de refracție. Astfel, medicul poate să facă prescripția de ochelari sau de lentile de contact.
Autorefractometria permite măsurarea dioptriilor cu ajutorul unui aparat numit dioptron. Trebuie menționat că sunt situații în care medicul consideră necesar efectuarea acestei măsurători după ce au fost puse anumite picături, adică se efectuează refractometrie cu cicloplegie. Rolul folosirii picăturilor este acela de a determina adevăratele dioptrii. Pentru câteva ore vederea la aproape este mai dificilă, iar la distanță apare fotofobia, însă efectul lor durează câteva ore.
Autorefractomia se realizează cu un aparat numit dioptron, iar în cazul copiilor până în 5 ani cu PusOptix, un aparat cu ajutorul cărora se efectuează măsurătorile la diastanță.
Keratometria este explorarea topografică utilizată pentru a măsura curbura corneei și a detecta diverse neregularități ale formei acesteia. Este o investigație oftalmologică care se realizează la orice consult de rutină, cu ajutorul ei se calculează parametrii lentilelor de contact dar poate fi diagnosticat și astigmatismul cornean sau urmărită evoluția keratoconusului.
Tonometria (determinarea/măsurarea tensiunii intraoculare) – o altă investigație care este inclusă în consultația oftalmologică de bază. Tonometria este foarte utilă deoarece cu ajutorul ei se depistează o eventuală creștere a presiunii intraoculare, care predispune la apariția glaucomului, afecțiune care se manifestă prin alterarea nervului optic, ceea ce duce la pierderea treptată a vederii. Totodată, cu ajutorul tonometriei este monitorizată și evoluția unui pacient ce suferă de glaucom, astfel încât medicul poate vedea dacă răspunde sau nu la tratament.
Alte tipuri de investigații medicale pe care le efectuăm.
Explorarea câmpului vizual se face cu ajutorul unor aparate numite perimetre. Afecţiunile în care explorarea câmpului vizual este extrem de utilă sunt: glaucomul, afecţiunile neurologice, unele afecțiuni retiniene. În cazul glaucoamelor avansate, câmpul vizual poate stabili mult mai precis progresia bolii.
Trebuie specificat că investigația nu doare absolut deloc dar este necesară colaborarea pacientului. Interpretarea investigației o face medicul oftalmolog.
În concluzie, testarea câmpului vizual este o modalitate prin care medicul oftalmolog măsoară întinderea și distribuția câmpului vizual.
Mai mult, determină dacă există zone cu lipsă de percepție (numite SCOTOAME) în aria vizuală și unde se află acestea. Interpretarea investigație o face medicul oftalmolog.
Biomicroscopia - este o investigație ce ne permite examinarea microscopică a polului anterior, a vitrosului și a polului posterior. Cu ajutorul biomicroscopiei se pot depista leziuni la nivelul pleoapelor, conjunctivei, sclerei, corneei, irisului și cristalinului (cataracta). Totodată, investigația permite observarea grosimii și a profunzimii țesuturilor care alcătuiesc ochiul.
Ecografia oculară este un examen non-invaziv, rapid și care contribuie la vizualizarea patologiei și anatomiei oculare. Ea oferă informații prețioase despre diferite boli ale ochiului, date care nu pot fi observate în cadrul unui examen oftalmologic de rutină.
Mai pot fi diagnosticate și afecțiuni precum sunt: edemul papilar, corp străin în ochi, hemoragia vitreană, ruptura de glob ocular, diferite tumori, infecții ale ochiului, dezlipirea de retină. În concluzie, ecografia oculară este o tehnică neinvazivă, nedureroasă, nu necesită substanță de contrast, cu un raport cost-beneficiu bun, care permite diagnosticul precoce a unei game variate de afecțiuni, precum și stabilirea conduitei terapeutice a unor boli asociate acestora.
Retinofotografia - este o investigaţie care se realizează cu ajutorul unui aparat numit retinal camera iar cu ajutorul lui se fac fotografii ale retinei. Cu ajutorul acestor imagini se poate stabili diagnosticul bolii, stadiul acesteia şi evoluţia. Mai mult, cu aceste imagini se pun în evidenţă detalii despre vascularizația retinei și despre nervul optic.
Biometria oculară este un examen care are drept scop măsurarea lungimii globului ocular. Mai exact, investigația este folosită pentru a determina valoarea cristalinului artificial care trebuie implantat în timpul operației de cataractă sau în cazul chirurgiei refractive cristaliniene. Biometria se poate realiza atât prin contact, după anestezie cu picături, cât și non-contact. Nu este dureroasă.
Tomografia în coerență optică (OCT) este o investigație imagistică non-invazivă care permite aprecierea structurilor retinei care nu pot fi evaluate prin nicio altă metodă imagistică. Astfel spus, este extrem de importantă în cazul afecțiunilor: edemul macular, degenerescență maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică. Este utilă atât în determinarea riscului de apariție a glaucomului, dar și în monitorizarea acestei afecțiuni. OCT-ul funcționeză asemănător ecografiei, una din diferențe fiind aceea că în locul ultrasunetelor sunt utilizate undele luminoase pentru a scana straturile retinei. Astfel se realizează diferite secțiuni la nivelul acesteia, ceea ce permite medicului oftalmolog să măsoare grosimea retinei precum și analizarea straturilor retiniene, fiind acordat un interes mărit maculei (zonă de maximă acuitate). Totodată, OCT-ul mai poate fi utilizat și pentru analizarea nervului optic, polului anterior al globului ocular. În concluzie, OCT poate fi utilizat atât în scop diagnostic, cât și la monitorizarea următoarelor tipuri de patologie: patologia nervului optic, patologia retiniană, patologia polului anterior, patologii vasculare retiniene.
OCT de nerv - diagnosticul si urmarirea progresiei glaucomului, dar si diagnosticul edemului papilar,
OTC de maculă - diagnosticul şi urmărirea progresiei afecţiunilor retiniere (retinopatie diabetică, ocluzii vasculare).
OCT de celule ganglionare - diagnosticul precoce al glaucomului
OCT de pol anterior - evaluarea patologiei corneene, măsurarea grosimei corneei, evaluarea unghiului camerular în suspiciunea de glaucom cu unghi închis.
Tonometrie non - contact I-care - o investigație care ajută la diagnosticarea precoce a glaucomului. Mai exact, tonometrul I-care este ideal pentru măsurarea simplă și precisă a presiunii intraoculare, fără să fie necesară anestezia. Procedura în sine este complet nedureroasă, de aceea este adecvată și pentru pacienții care nu cooperează.
Pahimetria - un test de pahimetrie este un test simplu, nedureros și rapid care ajută medicul oftalmolog să măsoare grosimea corneei.
Mai exact, pahimetria indică valoarea grosimii corneei. Se utilizează într-o serie de afecțiuni ale corneei – distrofii, keratoconus – dar și preoperator în cazul pacienților care urmează a fi selectați pentru chirurgie refractivă corneană.
De asemenea este o investigație potrivită și pentru acei pacienți care deja au urmat o procedură chirurgicală pentru corecția viciilor de refracție în glaucom, în scopul ajustării valorii tensiunii intraoculare în funcție de grosimea corneei. Se realizează cu aparate contact sau non-contact. În concluzie, pahimetria poate fi inclusă în orice tip de consultație și e utilă pentru pacienții de toate vârstele.
Dar, este extrem de utilă și pentru pacienții cu risc de glaucom, cei care suferă de afecțiuni ale corneei sau cei care vor efectua o intervenție pentru chirurgia refractivă.
Ai nevoie de o investigație oftalmologică?
Vezi care este cea mai apropiată locație de tine și programează-te acum!
De ce să alegi Medical Optic
Fiindcă vei avea o consultație completă, un diagnostic corect și un tratament adecvat. Iar ochii tăi vor primi, atunci când este cazul, ochelari care să se integreze în personalitatea ta și cu ajutorul cărora vei avea o Vedere Fără Limite.
Ne pasă
Pentru noi este esențial stabilirea diagnosticului de certitudine al afecțiunii de care suferi. Dar și tratamentul corect pe care îl vei primi. Și mai știm că ochelarii care îți redau o vedere fără limite sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a te bucura din plin de viață.
Suntem profesioniști
Actul medical de calitate este susţinut de dedicarea şi omenia medicilor noştri dar şi de permanenta lor pregătire profesională. De un real ajutor în monitorizarea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oftalmologice este și aparatura ultramodernă din clinici.
Suntem dedicați
Suntem oameni și știm cum este să te doară sau să nu vezi clar. De aceea, tot ceea ce știm punem în slujba voastră, a pacienților noștri. Vrem ca tu să ai o vedere fără limite. Atunci când ai ochii sănătoși, poți admira frumusețea vieții.
Inovație
Medicii noștri sunt permanent conectați la tot ceea ce e nou în domeniul oftalmologiei. Prin urmare, pacienții noștri vor beneficia de cele mai moderne tratamente, în locații dotate cu tehnologie de ultimă generație.