Urgențele medicale în oftalmologie sunt deosebit de importante deoarece netratate pot avea urmări devastatoare asupra vederii sau mai mult, asupra integrității globilor oculari.
”Cele mai des întâlnite urgențe din sfera oftalmologiei sunt: dezlipirea de retină, abcesul cornean, atacul de glaucom, traumatismele oculare, obstrucții vasculare, afecțiuni acute ale nervului optic, uveita”, ne-a explicat dr. Veronica Strehăianu, medic specialist oftalmolog la Clinica Medical Optic, din București.
Iată cum le recunoaștem și cum sunt acestea definite:
- Dezlipirea de retină este considerată urgență oftalmologică deoarece în lipsa intervenției prompte se ajunge la o scădere accentuată a vederii. Se manifestă prin pierderea unei zone din câmpul vizual rapid sau lent. Această afecțiune este mai des întâlnită la pacienții diagnosticați cu miopie.
- Abcesul cornean reprezintă o ulcerație infectată a corneei care poate avea o multitudine de cauze și se manifestă prin durere, fotofobie, și uneori scăderea acuității vizuale.
- Atacul de glaucom este una dintre marile urgențe oftalmologice care se manifestă prin durere oculară brusc instalată, scăderea marcată a acuității vizuale și poate fi însoțită de greață, vărsături și cefalee. Apare prin creșterea bruscă a tensiunii intraoculare și în lipsa unui tratament urgent se ajunge la pierderea ireversibilă a vederii.
- Traumatismele oculare inclusiv cele aparent minore necesită prezentarea de urgență într-un serviciu de oftalmologie deoarece se pot agrava iar consecințele sunt alarmante.
- Obstrucțiile vasculare se manifestă prin scăderea bruscă şi nedureroasă a vederii şi necesită intervenție terapeutică de urgență pentru conservarea acuitatea vizuală. În cazul obstrucției arteriale, primele 3-6 ore sunt esențiale pentru salvarea vederii. În consecință, nu neglijați orice scădere bruscă a vederii.
- Afecțiunile acute ale nervului optic au ca simptome scăderea în grade variate ale acuității vizuale, discromatopsie, dureri la mișcarea globilor oculari, defecte de câmp vizual. Este important diagnosticul precoce și integrarea în context sistemic.
- Uveita este o inflamație nespecifică care poate avea cauze extrem de variate și care se poate prezenta cu simptome multiple, de la ușoară jenă oculară la durere accentuată, fotofobie, scăderea vederii. Tratamentul trebuie instituit rapid pentru a fi evitate sechelele.
Orice manifestare vizuală brusc instalată sau nou apărută în contextul unei afecțiuni preexistente impune prezentare de urgență în cabinetul medicului oftalmolog sau în camera de gardă. Demn de menționat este faptul că aceste afecțiuni, în funcție de recomandarea medicului oftalmolog, se pot tratat fie medicamentos, fie chirurgical.